PRZEPIS na granolę pod pierzynką z pieczonej śliwki

Reklama

Składniki (3 porcje):

  • 1 kg śliwek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego GoldPack
  • ulubiony jogurt np. kozi czy owczy
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach Kresto
  • 4 garście granoli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu tartego

Przygotowanie

  • Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Wyłóż je do formy do pieczenia, posyp cukrem, cynamonem, dodaj masło.
  • Śliwki piecz w temp. 200°C do miękkości. W trakcie pieczenia zawartość foremki 2–3 razy zamieszaj.
  • Wyłóż do misek gorące śliwki, dodaj migdały, granolę oraz jogurt.
  • Danie można podawać na ciepło, ale także nadaje się do zabrania ze sobą np. do pracy.