PRZEPIS na pory zapiekane z fetą i pistacjami

Reklama

Składniki (3 porcje):

  • 3 duże pory
  • 100 g fety
  • garść orzechów pistacjowych KRESTO
  • olej Rapso
  • bułka tarta lub tarte orzechy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Przygotuj pory. W tym celu odetnij jasne części, które zostaw na później, a resztę wykorzystaj do zupy.
  • Pory włóż do garnka, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (około 12 minut).
  • Foremkę do zapiekania wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
  • Fetę pokrój w kostkę, pistacje obierz i pokrój, pozostawiając większe kawałki.
  • Ugotowane pory odsącz z wody, przekrój wzdłuż na 2 części.
  • Ułóż pory w formie, skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Posyp fetą i pistacjami.
  • Piecz w temp. 180°C z termoobiegiem lub w 200°C do ładnego zarumienienia sera.
  • Podawaj od razu.