Przepis na bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Reklama

Składniki:

  • 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. Ocelio) lub 500g mąki pszennej (wersja z glutenem)
  • 250g gorącej wody
  • 40g oleju
  • 200g kaszy gryczanej Halina
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100g twarogu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  • Mieszankę piekarniczą lub mąkę wymieszać z gorącą wodą i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/mąki.
  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem oraz z twarogiem i natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem.
  • Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.