PRZEPIS na pankejki owsiane z serkiem czekoladowym i malinami

Reklama

Składniki (na 3 porcje):

  • 150 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 150 ml napoju roślinnego orzechowego
  • 30 ml oleju rzepakowego + do posmarowania patelni

Dodatkowo:

  • Opakowanie kremowego serka twarogowego Hochland Kanapkowy czekoladowy
  • 100 g malin
  • 100 g orzechów włoskich
  • Garść mięty

Przygotowanie

Mąkę, cukier, proszek i sodę oczyszczoną mieszamy w misce. Jajka roztrzepujemy, dodajemy napój roślinny i olej. Mieszamy z suchymi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem i smażymy placuszki o średnicy około 7 cm, po 2-3 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy placuszek, na wierzch rozsmarowujemy serek czekoladowy, układamy kolejny placuszki znowu rozsmarowujemy serek. Postępujemy tak do czasu, kiedy piramidka będzie się składała z 5 pankejków. Na ostatni placuszek rozsmarowujemy serek i układamy maliny, posypujemy posiekanymi orzechami. Ozdabiamy miętą.

Smacznego!