PRZEPIS na

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 100 g surowej kaszy jaglanej
  • 0,7 litra wody Mama i ja
  • 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
  • 10 dużych daktyli bez pestek
  • około 1 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
  • 2-3 łyżki kakao lub karobu

Przygotowanie

  • Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
  • Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
  • Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami