PRZEPIS na sałatkę z pieczonej dyni z gruszką i serem pleśniowym

Reklama

Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
  • 120 gramów szynki dojrzewającej w cienkich plastrach (np. prosciutto)
  • 250 gramów serów pleśniowych i dojrzewających w miksie (np. camembert, lazur, bursztyn, parmezan)
  • 300 gramów gruszki pokrojonej w grubą kostkę
  • 3 sztuki awokado pokrojonych w grubą kostkę
  • kilka listków świeżej szałwii
  • sól do smaku
  • oliwa do pieczenia dyni
  • 80 gramów pestek dyni

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki miodu
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
  • 200 ml oleju sezamowego

Przygotowanie

  • Pokrojoną dynię skropić oliwą i delikatnie posolić, następnie piec w temperaturze 150 stopni około 15-20 minut tak, by była miękka, ale nie rozpadała się
  • Upieczoną dynię ostudzić i połączyć z pokrojoną gruszką i awokado. Zamieszać, następnie ułożyć pokrojone sery oraz szynkę dojrzewająca
  • Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki

Przygotowanie sosu

  • wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i szejkować do powstania jednolitego sosu
  • gotowym sosem polewać sałatkę

Podziękowania za przygotowanie przepisu dla Marcina Sikory, szefa kuchni, ambasadora marki Winiarnia Zamojska.