PRZEPIS na zupę krem z pomidorów i papryki

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 1 puszka pomidorów krojonych Happy Frucht
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bagietka
  • ser typu blue
  • 1–2 ząbki czosnku
  • rozmaryn (lub bazylia) świeże

Przygotowanie

  • Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty często mieszając, aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone w plasterki czosnek oraz tymianek. Całość smaż około 5 minut pamiętając o mieszaniu.
  • Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub bulionem.
  • Zupę do smaku solą i pieprzem.
  • Bagietkę pokrój, posmaruj startym czosnkiem, posyp pokrojonymi ziołami oraz obłóż pokrojonym serem.
  • Grzanki upiecz w 220°C do zarumienienia się pieczywa.
  • Zupę podaj z ciepłymi grzankami.