PRZEPIS na potrawkę orientalną z ryżem

Reklama

Składniki:

  • 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego BIO (np. Ocelio)
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 cm imbiru startego na tarce
  • 2 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy przyprawy, oprócz garam masala. Smażymy wszystko przez 30 sekund i zalewamy całość passatą i wodą. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę.
  • Kiedy soczewica będzie miękka wlewamy mleczko kokosowe i przyprawę garam masala.
  • Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.