PRZEPIS na potrawkę orientalną z ryżem
Reklama
Składniki:
- 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego BIO (np. Ocelio)
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 cm imbiru startego na tarce
- 2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- świeża kolendra
Przygotowanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy przyprawy, oprócz garam masala. Smażymy wszystko przez 30 sekund i zalewamy całość passatą i wodą. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę.
- Kiedy soczewica będzie miękka wlewamy mleczko kokosowe i przyprawę garam masala.
- Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
Reklama
Komentarze(0)
Pokaż: