PRZEPIS na śniadaniową tapiokę

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)
  • 3/4 szklanki tapioki
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
  • łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mieszanki Miks Bakalii Kresto Z Nerkowcem lub z Żurawiną
  • łyżka kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • dodatki do dekoracji

Przygotowanie

  • Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).
  • W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.
  • Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz Mix Bakalii Kresto. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.
  • Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia – dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.
  • Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
  • Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.
  • Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.