PRZEPIS na dutch baby

Reklama

Składniki (patelnia 30 cm):

  • 4 jajka (w temp. pokojowej*)
  • 240 ml mleka (w temp. pokojowej*)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • szczypta soli

* Jajka i mleko wyjąć 3–4 godz. wcześniej z lodówki.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
  • 1/2 szklanki miękkich owoców (np. śliwki, maliny, morele, borówki, jagody, truskawki)
  • cukier puder

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  • Naczynie żaroodporne (lub patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku, np. z odpinaną rączką) wysmaruj olejem.
  • Owoce umyj, wyciągnij pestki, a następnie pokrój na mniejsze części.
  • Do wysokiej miski wbij jaja i miksuj około 20 sekund - do lekkiego spienienia.
  • Dodaj mleko, cukier oraz sól. Miksuj około 10 sekund.
  • Dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników (uważaj, żeby nie było grudek).
  • Wylej ciasto na naczynie żaroodporne/patelnię, dodaj owoce oraz płatki migdałowe.
  • Wstaw do piekarnika na około 20 minut. UWAGA - naleśnik w trakcie pieczenia mocno urośnie po bokach, a po wyjęciu z piekarnika może opaść.
  • Przed podaniem naleśnik posyp mocno cukrem pudrem. Podaj na ciepło.