PRZEPIS na letnią sałatkę z arbuzem

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści ulubionej sałaty
  • duży plaster arbuza (około 200 g)
  • 1 plaster fileta z indyka (około 200 g)
  • oliwki czarne Beach Flower
  • 1 średni pomidor
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • kilka listków bazylii

Marynata:

  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  • Do miski wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grilluj mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlej pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotuj go.
  • Umytą sałatkę porwij na mniejsze kawałki, rozłóż na 2 talerze.
  • Arbuza obierz ze skórki, pokrój go w mniejsze kawałki. Ułóż na talerzach.
  • Dodaj pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.
  • Na koniec całość posyp pokrojoną bazylią i skrop sosem spod mięsa.
  • Podawaj od razu.