PRZEPIS na zupę z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim

Reklama

Składniki:

  • 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 słoik passaty
  • bagietka
  • ser koryciński (lub feta)
  • świeże oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
  • Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku.
  • Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.

Smacznego!