PRZEPIS na ptasie mleczko z truskawkami

Reklama

Składniki (forma: 24 x 33 cm, wysokość 7 cm):

  • 4 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wody Mama i ja
  • 750 ml śmietany 30%
  • ok. 300 g truskawek
  • herbatniki

Dodatkowo:

  • folia spożywcza
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  • Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
  • Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią i ,,przyklej” ją dokładnie do foremki - ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
  • Na dno foremki wyłóż 1 warstwę herbatników oraz odszypułkowane truskawki (większe przekrój na połówki).
  • Gdy galaretka lekko zgęstnieje, rozpocznij ubijanie śmietany. Następnie do sztywnej śmietany wlej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, ciągle ubijając.
  • Całą masę wylej do formy (aby wyrównać powierzchnię ciasta, uderz foremką 2 razy o stół).
  • Na górę masy wyłóż równomiernie herbatniki i przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Uwaga: formę warto zabezpieczyć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, lub aluminiową, aby ciasto „nie przeszło” zapachami lodówki.
  • Ciasto pokrój w kostkę, jaką wyznaczają herbatniki. Przed podaniem można porcje ciasta oprószyć lekko cukrem pudrem i ułożyć na każdym z nich ćwiartkę truskawki.