PRZEPIS na zupę botwinkową z ziemniakami i smażoną cebulką

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 1,2 litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
  • 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
  • śmietana do zupy (ilość według uznania)

Sos słodko-kwaśny:

  • 4 jajka
  • ok. 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • olej Rapso

Przygotowanie

  • Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
  • Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.
  • Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
  • Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
  • Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.
  • Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
  • Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.