PRZEPIS na szparagi zapiekane z płatkami migdałowymi i parmezanem

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 1 pęczek szparagów zielonych* (500 g)
  • 3 łyżki płatków migdałowych Kresto
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek orzechów laskowych tartych BackMit
  • olej Rapso
  • sól

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami.

3. Odłam końcówki szparagów.

4. Szparagi opłucz i osusz a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika.

5. Po tym czasie posyp szparagi parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i zapiekaj kolejne 5 minut.

6. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

* Jeżeli użyjesz szparagów białych, wówczas należy je obrać, np. przy pomocy obieraczki do warzyw i dalej postępować według przepisu.