PRZEPIS na budyń wegański z musem truskawkowym

Reklama

Składniki (2–4 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • woda Mama i ja
  • 2–3 łyżki karobu lub kakao
  • 5–6 łyżek śmietanki kokosowej
  • słodzik, według uznania (cukier, erytrol, ksylitol, syrop klonowy)
  • 400 g truskawek
  • granola, np. z orzechami, bakaliami

Przygotowanie

  • Ugotuj kaszę na wodzie Mama i ja według zaleceń producenta.
  • Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, zachowując wodę do ewentualnego rozcieńczenia budyniu.
  • Zmiksuj lub zblenduj kaszę dodając śmietanki. Następnie dodaj karob lub kakao oraz słodzik. Zmiksuj ponownie.
  • Jeżeli budyń jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go pozostałą wodą.
  • Umyte truskawki odszypułkuj i zmiksuj. Możesz dosłodzić je według własnych preferencji.
  • Przełóż budyń do małych miseczek lub słoiczków, a następnie wylej na niego mus truskawkowy. Gotowy deser włóż na min. 20 minut do lodówki.
  • Po tym czasie posyp wierzch deseru granolą i jeśli chcesz, udekoruj owocami.