PRZEPIS na fit sałatkę z grillowanym indykiem

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 150 g miksu sałat
  • · 150–200 g polędwiczki z indyka
  • · 2 łyżki miksu ziaren KRESTO (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • · 1 łyżka kaparów
  • · 1 średnia marchewka
  • · 1/2 małej cebuli
  • · garść pomidorów koktajlowych
  • · 2 łyżki kiełków
  • · grzanki razowe

Marynata:

  • 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
  • Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  • Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  • Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
  • Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami i miksem ziaren Kresto.