PRZEPIS na sałatkę na wynos

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 200 g piersi indyka
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 100 g ryżu
  • ogórek
  • sałata lodowa
  • szczypior, koper
  • sól, pieprz, curry
  • migdały Kresto Select
  • 2 łyżki oleju Rapso

Sos słodko-kwaśny:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 ostra papryczka drobno pokrojona
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/5 szklanki wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.
  • Migdały siekamy.
  • Indyka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, curry, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie smażymy.
  • Ogórka kroimy w kostkę.
  • Szczypior i koper kroimy.
  • Sałatkę układamy warstwowo w słoiku, pojemniku lub mieszamy składniki ze sobą.
  • Składniki na sos mieszamy ze sobą do połączenia. Jeżeli sałatkę zabieramy ze sobą w pudełku, wówczas sos zabieramy oddzielnie i dodajemy dopiero przed spożyciem.
  • Jeżeli sałatka będzie podana w domu, wówczas sos mieszamy z sałatką tuż przed podaniem.