PRZEPIS na letnią sałatkę z awokado, truskawką i orzechami nerkowca

Reklama

Składniki:

  • opakowania sałaty
  • 2 dojrzałe awokado
  • 20 dojrzałych truskawek
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.