PRZEPIS na roladkę z indyka z konfiturą botwinkową

Reklama

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2,5 łyżki pokrojonego, świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki soli (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka pieprzu (lub wg uznania)

Konfitura:

  • 2 średnie pęczki botwinki wraz z buraczkami
  • 50 g żurawiny suszonej Kresto Select
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  • Botwinkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Buraczki kroimy w plasterki.
  • Rozgrzewamy olej, wrzucamy buraczki i 2 minuty smażymy cały czas mieszając.
  • Dodajemy resztę botwinki i 3 minuty smażymy mieszając.
  • Wrzucamy na patelnię żurawinę, dodajemy ocet balsamiczny, wlewamy wodę, mieszamy i dusimy do redukcji płynu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Dodajemy koper, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki na roladę przekładamy do miski, mieszamy do połączenia składników.
  • Kładziemy na stole około 1 metr folii spożywczej, wykładamy masę mięsną. Rozpłaszczamy na 1-centymetrowej grubości prostokąt.
  • Na środek wykładamy przestudzoną konfiturę, łyżką ją rozprowadzamy, zachowując 4–5 cm rant mięsa bez niej.
  • Zwijamy roladę, zalepiamy końcówki.
  • Owijamy roladę folią aluminiową, zakręcając końcówki.
  • Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
  • Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i mizerią lub na zimno z porcją warzyw.