PRZEPIS na szakszukę z kabanosami

Reklama

Składniki:

  • 3-4 kabanosy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • puszka krojonych pomidorów
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • 3-4 jajka
  • świeża pietruszka lub kolendra
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kabanosy skroić w 2 cm kawałki i odłożyć, następnie rozgrzać oliwę, wrzucić skrojoną cebulę i czosnek na około 3 min. Następnie dodać skrojoną paprykę, całość posolić i dusić przez kolejne 5 min. Do zmiękczonych warzyw dodać kabanosy, pomidory krojone i kmin rzymski, odparować około 5-7 min. tak, aby sos lekko zgęstniał. Następnie wyodrębnić 3 miejsca na jajka i wbić tak jak sadzone, uważając przy tym aby żółtka pozostały w całości. Przykryć pokrywą na ok 5 min. Podawać, gdy żółtka zaczną zachodzić białkiem, ale będą jeszcze lejące. Zazwyczaj dochodzą na patelni zdjętej z gazu. Posypać pietruszką lub kolendrą oraz świeżo zmielonym pieprzem.