PRZEPIS na pizzę

Reklama

Składniki:

  • 500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
  • 300 ml chłodnej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
  • 12 g soli (2 łyżeczki)
  • 3 g cukru (1 płaska łyżeczka)

Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i mieszamy z solą.
  • Dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej.
  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Ciasto wyrabiamy kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  • Otrzymane ciasto dzielimy na porcje według uznania: 2 pizze na grubszym cieście, 3 pizze na cienkim cieście.
  • Z otrzymanych porcji formujemy kulki i wkładamy do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło).
  • Odstawiamy ciasto: Dla niecierpliwych – w ciepłym miejscu na około 40 min, dla smakoszy – do lodówki na min. 2h, max. 24h
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiamy i nie wałkujemy!
  • Delikatnie i równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przekładamy go na blachę posypaną mąką.
  • Nakładamy dodatki wg uznania.
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 250˚C. i pieczemy przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.