Pancakes bananowe PRZEPIS

Reklama

Składniki na placki (około 16 placków):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych tartych BackMit
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść płatków migdałowych KRESTO
  • ulubione owoce

Przygotowanie

  • Suche składniki wymieszaj w misce.
  • Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
  • Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
  • Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki - obróć placki na drugą stronę.
  • Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
  • Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).