PRZEPIS na sałatkę z naleśnikowymi rollsami

Reklama

Składniki na 4 naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie Beef Jerky Sokołów
  • 2 szpinakowe naleśniki
  • 2 garści mixu sałat
  • 150 g serka śmietankowego puszystego
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Składniki na dressing:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mleko, jajko, mąkę, sól i liście szpinaku blendujemy na gładką masę, dodajemy olej i ponownie miksujemy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej po około minucie z każdej strony. Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, a następnie łączmy z serkiem śmietankowym. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki, zwijamy je w ścisły w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm grubości. Pomidorki przekrawamy na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę oraz pomidorki koktajlowe. Całość polewamy dressingiem, a na koniec układamy naleśnikowe krążki oraz posypujemy pestkami słonecznika.