PRZEPIS na chlebek naan

Reklama

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (mąka pszenna białostocka, wrocławska, poznańska marki PZZ)
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych zwykłych lub górskich)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 lekko czubata łyżeczka drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić 2 łyżkami oliwy z oliwek ewentualnie odrobina wody lub mleka jeżeli ciasto jest zbyt twarde do posypania nasiona czarnuszki, sezamu według uznania

Przygotowanie

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i masło klarowane ghee (opcjonalnie oliwa z oliwek) i wyrabiać przez 10-12 minut na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka.
  • Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
  • Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części. Każdą z nich rozwałkować na płaski, lekko podłużny lub okrągły placek o długości od 4 do 6 milimetrów.
  • Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 6-10 minut, aż nabiorą złotego koloru.