PRZEPIS na podudzia pieczone z warzywami i podane ze szparagami

Reklama

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 3 papryki (mogą być kolorowe)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ostra papryczka
  • 1 kg małych młodych ziemniaczków
  • świeży tymianek

Marynata:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:

  • · szparagi białe LeBaron (ilość według uznania)
  • · sałata

Przygotowanie

  • Podudzia przełóż do miski. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj, otaczając dokładnie mięso. Odstaw na 15 minut - w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj zawartość miski.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyszoruj ziemniaki.
  • Papryki pokrój w grubszą kostkę.
  • Na dno formy wyłóż warzywa i kilka gałązek tymianku. Na to wyłóż mięso i wlej marynatę.
  • Piecz z termoobiegiem przez około 1 godzinę. Kilka razy podlej mięso sosem wytworzonym na dnie formy. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż mięso na drugą stronę, znowu kilkakrotnie podlewając sosem.
  • Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź miękkość mięsa i ziemniaków oraz, jeżeli to konieczne, wydłuż czas pieczenia.
  • Tuż przed podaniem posyp danie ziołami i podaj ze szparagami i sałatą.