PRZEPIS na tartę na spodzie jaglanym ze szparagami

Reklama

Składniki (8 porcji):

Na spód:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej Sante
  • 2 łyżki oleju kokosowego + do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1⁄2 łyżeczki soli Sante
  • 2 łyżki sezamu Sante
  • 1 łyżka siemienia lnianego Sante

Farsz:

  • 200 g zielonych szparagów
  • garść świeżego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie szpinaku)
  • 200 ml napoju sojowego Organic Sante z Wapniem
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli Sante
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych
  • 1 łyżeczka sezamu Sante do posypania
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych Sante do posypania

Przygotowanie

Kaszę mieszamy z przyprawami, sezamem, siemieniem lnianym i olejem kokosowym. Wyrabiamy za pomocą ręki. Formę ceramiczną o średnicy 26 cm smarujemy olejem i wylepiamy jaglaną masą, brzegi wyrównujemy. Podpiekamy 10 minut w 180°C. Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów. Mieszamy dokładnie napój sojowy z mąką ziemniaczaną, pieprzem cytrynowym, drożdżami nieaktywnymi i solą. Wylewamy na podpieczony spód, układamy szparagi jeden obok drugiego, posypujemy posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, sezamem i płatkami migdałów. Pieczemy 25-30 minut w 180°C aż masa sojowa się zetnie.