PRZEPIS na sałatkę w stylu tajskim

Reklama

Składniki (na 2 porcje):

  • · 250 g boczniaków
  • · 100 g makaronu wonton
  • · 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • · 150 g tofu
  • · szczypiorek
  • · 4 - 5 łyżek sosu sojowego
  • · 2 łyżki oleju Rapso
  • · 2 łyżki sezamu Kresto

Marynata do tofu:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
  • 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
  • 1 łyżka octu ryżowego

Dodatkowo

  • olej Rapso do smażenia

Przygotowanie

  • Makaron przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj sos sojowy i olej, a następnie wszystko wymieszaj.
  • Boczniaki pokrój w paski, rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż do momentu aż grzyby będą miały ładny, brązowy kolor.
  • Ze szparagów usuń końcówki, a następnie pokrój je w plastry wielkości około 1–2 cm, zblanszuj je gotując na parze przez 2–3 minuty.
  • Tofu pokrój w kostkę (ok. 2x2cm), przełóż do miski i otocz mąką. W osobnej misce wymieszaj także pozostałe składniki na marynatę.
  • Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej tofu ze wszystkich stron.
  • Usmażone tofu zdejmij z patelni i odłóż na bok, wylej olej, a następnie wlej wymieszane składniki marynaty. Gotuj 1 minutę, dodaj tofu i całość gotuj około 1 minuty stale mieszając.
  • Jeżeli chcesz zabrać sałatkę ze sobą na wynos, układaj warstwowo wystudzone składniki sałatki w pojemniku, na koniec posyp całość sezamem.
  • Jeśli sałatka ma być zjedzona w domu, układaj w miseczkach składniki obok siebie. Całość przed podaniem posyp szczypiorkiem i sezamem.