PRZEPIS na ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Reklama

Składniki (na keksówkę o wymiarach 31x15 cm):

Ciasto:

  • 5 jaj rozmiaru L w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego demerara drobnego GoldPack (250 g)
  • 250 ml oleju Rapso
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysypania foremki

Dodatkowo

  • 250 g śmietanki 36%
  • około 500 g truskawek
  • listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C, foremkę wysmaruj masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
  • Jajka rozbij i przełóż do misy miksera, dodaj cukier, sól, cukier waniliowy lub olejek.
  • Miksuj około 10 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu.
  • Cały czas miksując, wlewaj stopniowo olej.
  • Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub przy użyciu miksera na najniższych obrotach.
  • Przelej ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut - po tym czasie wyjmij z formy, a następnie ostudź na kratce.
  • Zetnij „górkę” ciasta (przy tego typu ciastach często powstaje ,,pęknięcie na górze”, lecz nie jest to wada lub nieprawidłowe przygotowanie).
  • Ubij na sztywno kremówkę i wyłóż ją na wierzch ciasta.
  • Umyte truskawki pokrój i ułóż na masie kremowej.
  • Na koniec ozdób ciasto miętą, a tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.