PRZEPIS tartę jaglaną ze szparagami i wędzonym łososiem

Reklama

Składniki:

  •  100 g kaszy jaglanej surowej
  •  woda Mama i ja (do ugotowania kaszy)
  •  2 jajka w rozmiarze L
  •  2 kopiaste łyżki płatków owsianych
  •  2 łyżeczki suszonego tymianku
  •  3 łyżki tartego parmezanu
  •  2 łyżki oliwy lub oleju
  •  1/2 łyżeczki soli (lub według uznania)
  •  1/4 łyżeczki pieprzu (lub według uznania)
  •  masło i bułka tarta (lub tarte orzechy) do posypania foremki

Wymiary foremki 35x11 cm, wysokość 4 cm lub średnia forma okrągła do tarty.

Składniki dodatkowe:

  • 1 pęczek szparagów (500 g)
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie

  • Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja. Następnie poczekaj aż wystygnie.
  • Przełóż kaszę do miski, dodaj płatki, jajka, tymianek, oliwę lub olej, parmezan, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (z funkcją góra-dół).
  • Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą lub tartymi orzechami.
  • Wyłóż masę jaglaną oklejając ranty.
  • Wstaw formę do piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zarumienienia ciasta.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
  • Szparagi przytnij na szerokość foremki lub odłam końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki. Grubsze możesz przekroić wzdłuż na połówki.
  • Jajka wymieszaj z jogurtem, dodaj starty czosnek i rozdrobnionego łososia.
  • Wylej masę na podpieczony spód, na wierzchu ułóż szparagi.
  • Wstaw formę do piekarnika i piecz tartę przez 15 minut z termoobiegiem lub o 10 minut dłużej bez tej funkcji.
  • Podawaj tartę lekko przestudzoną.