PRZEPIS na curry z krewetkami i ryżem jaśminowym

Reklama

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
  • 10 - 20 sztuk dużych krewetek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  • W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
  • Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku.
  • Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
  • Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!