PRZEPIS na tartaletki z ganache czekoladowym

Reklama

Składniki:

  • Ciasto kruche
  • mąka 500 g
  • cukier puder 225 g
  • jaja 2 szt.
  • masło 200 g
  • sól

Ganache czekoladowy

  • czekolada mleczna Terravita 200 g
  • śmietanka 35% 250 g
  • syrop glukozowy 30 g
  • masło 40 g

Przygotowanie

Masło w temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszaj w mikserze planetarnym lub robocie kuchennym za pomocą płaskiego mieszadła, na średnich obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodowce przez 3 godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wytnij potrzebny kształt w zależności od foremki. Wypiekaj w temperaturze 170-180° około 12-15 minut, do uzyskania jednolitej złocistej barwy.

Przygotuj ganache. W tym celu śmietankę zagotuj z syropem glukozowym. Dodaj pokrojoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypieczone tarty wypełnij ganache i odłóż do lodówki na godzinę. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi malinami.