PRZEPIS na zupę chrzanową z białą kiełbasą

Reklama

Składniki (na 4-6 porcji):

  • Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.
  • Boczek surowy wędzony Sokołów - 1 op.
  • Cebula - 2 szt.
  • Wywar mięsno-warzywny/bulion - 2 l
  • Chrzan - 3 łyżki
  • Żurek - 250 ml
  • Jajka – 4 sztuki
  • Olej - 30 ml
  • Świeży majeranek
  • Pieprz i sól

Przygotowanie

Cebulę pokroić w paski, a boczek - w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić ją do skrystalizowania. Dodać boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek podsmażać do uzyskania złocistego koloru.

Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową.