PRZEPIS na zapiekane jajka pod pierzynką
Reklama
Składniki (na 4 porcje):
- 8 jajek
- 150 g gotowanej szynki
- 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 200 g sera żółtego
- 50 ml wody
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka margaryny
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
- Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
- Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
- Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.
Komentarze