PRZEPIS na zapiekane jajka pod pierzynką

Reklama

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 jajek
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
  • 200 g sera żółtego
  • 50 ml wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  • Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
  • Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
  • Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
  • Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.