PRZEPIS na babkę z ponczem, karmelem i migdałami

Reklama

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 4 jajka L
  • 120 g masła roztopionego
  • 100 ml mleka (lekko ciepłego)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 0,3 l soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 4 łyżki rumu
  • 100 g karmelek
  • 100 ml śmietany 36%
  • garść migdałów Kresto Select
  • garść płatków migdałowych Kresto

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki oprócz masła przełóż do misy miksera i miksuj z hakiem do ciasta drożdżowego około 5–7 minut.
  • Po tym czasie dodaj masło i miksuj jeszcze do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1–2 godziny, do podwojenia się masy ciasta.
  • Formę do ciasta wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przelej ciasto. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30–40 minut do ponownego podwojenia się masy ciasta
  • Nagrzej piekarnik do 165°C i piecz ciasto około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
  • Sok z pomarańczy połącz z rumem i nasącz płynem babkę (nadal ułożoną na kratce).
  • Karmelki przesyp na patelnię i doprowadź do ich rozpuszczenia, często mieszając. Dodaj kremówkę, dokładnie wymieszaj, zagotuj. Lekko przestudzonym karmelem polej babkę (nadal ułożoną na kratce)
  • Na koniec posyp ciasto płatkami migdałów oraz ozdób ją całymi migdałami.