PRZEPIS na hotteok

Reklama

Składniki na ciasto:

  • 360 g mąki pszennej
  • 2¼ łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 230 g wody
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 25 g cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie i smażenie

  • 10 g ziaren sezamu, białego
  • 40 g orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 60 g miodu, płynnego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • mąka pszenna, do oprószenia blatu
  • olej, do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

Z mąki, drożdży, wody, oleju, cukru i soli wyrobić ciasto. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie i smażenie

  • Sezam, zmielić.
  • Dodać rozdrobnione orzeszki.
  • Dodać cukier, miód i cynamon, zmiksować do uzyskania zwartej masy. Odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części i uformować w kule. Każdą kulę rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 10 cm), na środek nałożyć 1 łyżkę nadzienia, założyć brzegi ciasta na nadzienie i szczelnie skleić, tworząc kulkę. Czynności powtarzać dla pozostałego ciasta i nadzienia.
  • Na kuchence, na dużej patelni rozgrzać olej. Kulki delikatnie spłaszczać w dłoniach, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony, lekko dociskając łopatką, aby powstały placki (Ø ok. 8 cm). Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Hotteok (nadziewane placki na słodko) podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Podziękowania za opracowanie przepisu dla ekspertów Thermomix.