PRZEPIS na sernik stracciatella z malinami

Reklama

Składniki (tortownica ok. 26 cm):

  • 500 ml śmietany 36% (schłodzonej przez dobę)
  • 500 g sera białego (z wiaderka, w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 1 gorzka czekolada
  • 250 g świeżych malin
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia foremki

Składniki na mus:

  • 1,5 opakowania malinowej galaretki
  • 300 g mrożonych malin (lekko rozmrożonych)
  • 100 g świeżych malin
  • 1 szklanka wody Mama i ja (250 ml)
  • 2–3 łyżki nasion granatu
  • listki mięty

Przygotowanie

  • Przezroczyste galaretki rozpuść w 250 ml wody, odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia oraz biszkoptami. Czekoladę posiekaj.
  • Gdy galaretka jest już chłodna, zacznij ubijać ser wraz cukrem pudrem przez 3–4 minuty.
  • W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno.
  • Sztywną śmietanę dodaj do masy serowej i całość wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj lekko tężejącą galaretkę.
  • Na koniec dodaj czekoladę i maliny. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do foremki. Odstaw do lekkiego ścięcia (w lodówce około 30 minut).
  • Po tym czasie rozpuść galaretki malinowe w wodzie. Przelej płyn do misy miksera, dodaj lekko rozmrożone maliny i całość zmiksuj na gładki mus. Mus wylej na ciasto, po lekkim ścięciu ozdób owocami.
  • Ciasto schładzamy minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.