PRZEPIS na bezglutenowy budyń czekoladowy

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru (lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • owoce do dekoracji, np. borówki lub maliny

Przygotowanie

  • Połowę napoju roślinnego odlewamy do szklanki, dodajemy do niego cukier (lub syrop), cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek
  • Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
  • Pozostałą część napoju podgrzewamy. Kiedy będzie się prawie gotował (nie doprowadzamy do wrzenia), dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę napoju z pozostałymi składnikami.
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje.
  • Budyń przelewamy do dowolnego naczynia, dekorujemy ulubionymi owocami, np. borówkami lub malinami.

Smacznego!