PRZEPIS na kanapkę à la Reuben

Reklama

Składniki:

  • 4 duże kromki chleba żytniego lub pszenno-żytniego
  • 4 plastry sera Królewskiego z Kolna Mlekpol
  • 10 plastrów wołowej szynki typu pastrami
  • garść odsączonej kiszonej kapusty
  • masło extra Mazurski Smak

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka startej lub bardzo drobno posiekanej cebuli
  • odrobina chrzanu
  • kilka kropel sosu Worcester
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Składniki sosu mieszamy w miseczce. Kromki chleba smarujemy z jednej strony masłem (zewnętrzna strona), a z drugiej strony cienką warstwą sosu (wewnętrzna strona). Na dwóch kromkach układamy po 2 plastry sera, warstwę kapusty kiszonej i po 5 zwiniętych plasterków szynki. Przykrywamy chlebem. Dużą patelnię stawiamy na małym ogniu. Przekładamy kanapki i przykrywamy pokrywką. Smażymy z obu stron do zarumienia i stopienia sera. Przed podaniem przekrawamy na pół.