PRZEPIS na kiełbasę zapiekaną z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym

Reklama

Składniki:

  • 2 laski kiełbasy Podwawelskiej Oryginalnej ZM Pekpol
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g zielonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 garść grubo pokrojonego Jarmużu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 250-350 ml bulionu lub wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Kiełbaski pokroić na 3 części każdą. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć przez 2 minuty i dodać kiełbaski. Trzymać na ogniu przez kolejną minutę i dodać pomidory z puszki razem z bulionem lub wodą i soczewicą, doprawić łyżeczką soli i tymiankiem, a następnie dusić przez 5 minut. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka. Po 15 minutach sprawdzić, czy nie trzeba dolać więcej wody. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać jarmuż i odkryć naczynie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.