PRZEPIS na zapiekankę z kaszy gryczanej

Reklama

Składniki:

  • 1000 g wody
  • 100 g kaszy gryczanej, prażonej
  • bułka tarta, ilość do oprószenia formy
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 200 g cukinii, obranej, pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
  • 1 jajko
  • 250 g sera feta, pokrojonego na kawałki
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼-½ łyżeczki soli
  • pomidorki koktajlowe, do dekoracji (ok. 5-10 szt.)

Przygotowanie

  • Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
  • Cebulę posiekać, dusić kilka minut na maśle w garnku.
  • Dodać cukinię, gotować aż zmięknie.
  • Dodać ugotowaną kaszę, jajko, ser feta, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i przykryć folią aluminiową.
  • Piec 30 min (200°C). Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i zmniejszyć temp. do 190°C, piec kolejne 15-25 min. Upieczoną zapiekankę odstawić na ok. 15 min.

Przygotowanie (opcjonalnie) w urządzeniu Thermomix®:

  • Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać masło, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  • Dodać cukinię, gotować 8 min/100°C/obr. 1.
  • Dodać ugotowaną kaszę, jajko, ser feta, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać 5 s//obr. 3. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i przykryć folią aluminiową.
  • Piec 30 min (200°C). Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i zmniejszyć temp. do 190°C, piec kolejne 15-25 min. Upieczoną zapiekankę odstawić na ok. 15 min.