PRZEPIS na rogaliki drożdżowe z twarogiem

Reklama

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
  • 100 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy półtłusty
  • 3,5 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier do posypania

Przygotowanie

W misce mieszkamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy i wyciągamy z niej 8 trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy serek. Następnie trójkąty zawijamy, formujemy rogaliki. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, do zrumienienia.