PRZEPIS na rogaliki drożdżowe z twarogiem
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
- 100 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy półtłusty
- 3,5 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier do posypania
Przygotowanie
W misce mieszkamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy i wyciągamy z niej 8 trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy serek. Następnie trójkąty zawijamy, formujemy rogaliki. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, do zrumienienia.
Komentarze