PRZEPIS na gofry leśny mech z owocami

Reklama

Składniki (około 20 gofrów):

  • 200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 1 szklanka (250 ml) wody Mama i ja
  • 1 szklanka (250 ml) mleka zwierzęcego lub roślinnego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka w rozmiarze M
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • jogurt grecki
  • miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
  • borówki (ilość według uznania)
  • maliny - mogą być mrożone (ilość według uznania)
  • listki mięty

Przygotowanie

  • Szpinak rozmroź, ale nie odciskaj.
  • Do kielicha miksera wrzuć szpinak, wodę, mleko, jajka, olej, cukier, sól. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  • Cytrynę umyj, wyszoruj, zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach i dodaj do masy.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość miksuj około dwóch minut.
  • Uzyskaną masę odstaw na 15 minut.
  • Gofrownicę rozgrzej. Smaż kolejne porcje gofrów.
  • Wymieszaj jogurt z miodem/syropem.
  • Gofry podawaj posmarowane jogurtem, posypane owocami, ozdobione listkami mięty.