Przepis na blok czekoladowo - orzechowy

Reklama

Składniki: (na średnią keksówkę)

  • 100g żurawiny suszonej Bakal Naturalnie
  • 50g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
  • 50g migdałów Bakal Naturalnie
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70%
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną ugotuj w nieosolonej wodzie przez ok 20 minut.
  • W osobnym garnku podgrzej olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodając do masy połamaną czekoladę oraz kakao. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.
  • Do przygotowanej czekoladowej masy przełóż ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone lub zmielone orzechy oraz żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Dno keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowaną masę. Odstaw blok do lodówki na 4-6 godzin.
  • Deser podawaj schłodzony. Smacznego!