PRZEPIS na tartę orzechową z musem czekoladowym i malinami
Reklama
Składniki na spód (foremka o średnicy 28 cm):
- 100 g tartych orzechów laskowych BackMit + 2 łyżki do wysypania foremki
- 130 g mąki pszennej
- 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki
- 1 jajko L w temp. pokojowej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce
- 2 gorzkie czekolady
- słoik dżemu malinowego
- maliny/borówki do ozdoby
- 2 łyżki kakao gorzkiego
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.
- Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.
- Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
- Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.
- Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.
- Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.
- Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.
- Ciasto podawaj schłodzone.
Komentarze