PRZEPIS na tartę orzechową z musem czekoladowym i malinami

Reklama

Składniki na spód (foremka o średnicy 28 cm):

  • 100 g tartych orzechów laskowych BackMit + 2 łyżki do wysypania foremki
  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g masła w temp. pokojowej + masło do wysmarowania foremki
  • 1 jajko L w temp. pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 36% schłodzonej przez noc w lodówce
  • 2 gorzkie czekolady
  • słoik dżemu malinowego
  • maliny/borówki do ozdoby
  • 2 łyżki kakao gorzkiego

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i wyrób na jednolitą masę.
  • Foremkę wysmaruj masłem, wysyp orzechami.
  • Wyklej foremkę ciastem i przełóż na 30 minut do zamrażarki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (funkcja góra-dół).
  • Wyjmij foremkę z ciastem z zamrażarki i piecz je około 20 minut, do ładnego zbrązowienia ciasta.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieszczając miseczkę z czekoladą na garnku z gotującą wodą) lub w mikrofalówce.
  • Czekoladę lekko przestudź. Wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone z czekoladą, miksuj do wymieszania składników.
  • Na spód schłodzonego ciasta wyłóż równomiernie dżem, następnie krem czekoladowy.
  • Wyrównaj powierzchnię, wierzch tarty wysyp kakao i wyłóż owoce.
  • Ciasto podawaj schłodzone.