PRZEPIS na zupę krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem

Reklama

Składniki:

  • 0.5 kg pasternaku
  • litr rosołu
  • 100 g boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka plastrów suszonej gruszki
  • opcjonalnie zielona pietruszka

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, pasternak obieramy z skóry i kroimy w grubą kostkę. Boczek także kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 5 minut. Następnie wyjmujemy boczek – zostawiamy wytopiony tłuszcz. Dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 minuty, wrzucamy pokrojony pasternak i zalewamy rosołem. Następnie gotujemy 30 minut. Miksujemy blenderem i dodajemy odłożony wcześniej boczek. Można posypać posiekaną zieloną pietruszką lub udekorować plastrami suszonej gruszki.