PRZEPIS na zapiekankę ziemniaczaną w wersji wege

Reklama

Składniki:

  • 1 blok Violife Original, starty
  • 500 ml mleczka kokosowego, podgrzanego
  • 200 g purée z dyni
  • 1,5 kg ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 50 g niesolonego masła roślinnego
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka czosnku mielonego
  • sól i pieprz, do smaku
  • liście szałwii, do dekoracji

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • W rondelku rozpuść masło roślinne, na średnim ogniu. Dodać czosnek i smaż 2 minuty. Dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj.
  • Dodaj ciepłe mleko i sól. Doprowadź zawartość rondelka do wrzenia.
  • Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.