PRZEPIS na tosty z domowym ketchupem z cukinii

Reklama

Składniki:

  • 1 opakowanie plastrów Violife Cheddar
  • 8 kromek chleba pszennego lub razowego
  • 250 g octu z białego wina
  • 250 g cukru
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej (rozmieszana w 50 ml wody)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz, do smaku

Przygotowanie

  • Aby zrobić ketchup z cukinii, w średnim garnku podsmaż cebulę na oliwie, do miękkości.
  • Dodaj pozostałe warzywa i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj ocet, cukier, kurkumę i dopraw. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  • Dodaj wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą, a następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy zawartość naczynia ostygnie, zblednuj ją, by otrzymać gładki ketchup. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce.
  • Aby przygotować tosty, na każdą kromkę chleba połóż plaster Violife Cheddar. Na wierzch daj kolejną kromkę chleba i umieść w opiekaczu do tostów lub połóż na patelnię grillową. Opiekaj po 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor i do uzyskania chrupkości.
  • Przekrój tosta na pół i podawaj razem z ketchupem z cukinii.