PRZEPIS na sałatkę z ciecierzycy
Reklama
Składniki:
Na sałatkę:
- 1 blok Violife Greek White
- 2 puszki ciecierzycy (ciecierzyca odsączona i opłukana)
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 ogórek pokrojony w plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 50 g posiekanych oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- sól
- czarny pieprz, świeżo zmielony
- pęczek pietruszki, grubo posiekany
Do dekoracji:
- 100 ml oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie
- Aby zrobić sałatkę, w dużej misce wymieszaj ciecierzycę, pomidorki koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę, oliwki, suszone pomidory i kapary. Dopraw solą i pieprzem.
- Aby przygotować sos, połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki i płatki czerwonej papryki, umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku.
- Przed podaniem na sałatkę pokrusz Violife Greek White i skrop dressingiem.
Komentarze