PRZEPIS na chałkę
Reklama
Składniki:
- 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 całe jajko
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
- Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).
- Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
- Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.
- Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).
- Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.
Smacznego!
Komentarze (1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze