PRZEPIS na chałkę

Reklama

Składniki:

  • 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 całe jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).
  • Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  • Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.
  • Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).
  • Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.

Smacznego!